Studiile realizate de work.com arată prin cifre impactul pe care îl are sentimentul de apreciere resimțit de angajați. Astfel, 69% dintre ei ar fi mai productivi și mai implicați dacă ar vedea/simți că le este recunoscută munca, efortul și disponibilitatea de a face un pas în plus; iar 63% dintre angajații care nu se simt apreciați sunt gata sa părăsească compania în următoarele luni.

În practică am observat o discrepanța între ceea ce organizațiile și managementul consideră necesar a aplica în materie de recunoaștere a muncii și a meritelor, și ceea ce angajații au cu adevărat nevoie.

Cu siguranță nu există o rețetă clară, universal-aplicabilă,  care descrie modul în care ne putem arăta aprecierea și recunoașterea față de implicarea și rezultatele angajaților. Putem însă, pentru început, să ne folosim de câteva acțiuni simple, necostisitoare și la îndemâna oricui, pentru ca apoi să construim modelul de recunoaștere al angajaților cel mai potrivit culturii organizației noastre:

  • Spune mulțumesc pentru efortul/implicarea în proiectul x! Nu căuta un moment sau un eveniment special (petrecere de final de an, sesiuni de evaluare, etc). O poți face oricând! De fapt, fă-o ACUM!
  • Un mail trimis la finalul unei zile încărcate, în care îți arăți aprecierea pentru respectivul angajat sau respectiva echipă, este uneori tot ceea ce este nevoie pentru ca un angajat să se simtă valoros;
  • Laudă, din când în când, o treabă bine făcută, nu doar în particular, ci și în fața întregii echipe. Poți face acest lucru în briefing-ul de dimineață;
  • Oferă un baton de ciocolată împreuna cu un mesaj sincer. Nimic nu stimulează endorfinele mai bine decât ciocolata! 😊
  • Oferă un bilet la film, un card-cadou, un voucher la o spălătorie auto sau ieșiți împreună la prânz;
  • Gândește-te la un mic cadou personalizat și oferă-l într-un cadru prietenos.

Nu uita să fii sincer atunci când faci aceste lucruri!